Hur släpper man in det nya?

Johan Thelander, koreografiska Prototyp, Jonathan Habib Engqvist, har nu tagit plats i panelen tillsammans med Mika Romanus, Karin Lind, Petra Hjortensjö, Åsa Lipka Falk och Maria Bolme, filmarbetare

Nadia Izzat, chef för Södra Teatern: Vi har just nu till exempel gett plats för en ny producent som är praktikant från DI, och ändå inte praktikant…

Åsa Lipka Falk: Jag pratar utifrån ett multidisciplinärt perspektiv och min frågeställning, eller mitt påstående är att det är viktigt att utbilda beslutsfattarna. Jag skulle vilja att det utformades ett utbildningspaket som inympades i beslutsfattarnas och politikernas verksamhet – dvs på deras egen arbetsplats – där de får lära sig hur kulturella arbetsmetoder ser ut och fungerar. Ett sånt paket skulle kunna utformas multidisciplinärt – med personer från olika genrer, dans, musik, teater och så vidare, eftersom allas arbetsformer ständigt är under förändring och måste uppdateras. De som fattar besluten måste veta vad de pratar om och uppdatera sig på våra arbetsformer.

Sammanfattande fråga i diskussionen: Kan man kanske också skicka ut de som fattar beslut – och politikerna – på praktik hos de fria teatergrupperna?

Mika Romanus: Vi har från Kulturrådets sida gjort försök att införa andra begrepp, till exempel ”scenkonst” och det har inte varit populärt framför allt från aktörernas och organisationernas sida. Man vill inte förlora de resurser som redan fördelats till olika genrer.

Maria Bolme: Jag vill berätta om Palatset, som är tänkt att bli en ny nationalscen, ett kulturpalats – inte ett barnkulturhus och inte genrebestämt men ett hus för forskning, vetenskap och kultur. Framför allt för barn och unga, men inte nödvändigtvis bara de som arbetar med kultur riktad till barn och ungdom i vanliga fall. Palatset ska inte producera egen kultur utan ska bli en infrastruktur, ett utrymme, som ska kunna användas på nya sätt. Det är ett 8 hus med 8 meter högt i tak och 2000 kvadratmeter (?), helt orenoverat.

… fortsätter i nästa inlägg.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s