Bakgrund

Mind the gap – nya strategier för en ny tid

Det var under Bergmanfestivalen på Dramaten som det yrkesöverskridande samtalet om samarbete och möten över gränser startade. Om vad det betyder att öppna upp – både Kulturinstitutioner Scenkonst och konstinstitutioner, samt även mindre teatrar, danskompanier, och kulturproduktionshus. Dels för varandra, men också för nya slags möten med publik och kulturkonsumenter.

Utöver Dramaten deltog representanter från Kulturhuset, Lilith Performancestudio från Malmö, Teater Tribunalen, koreografiska PRODUKT och konstnärsdrivna RAKETA samt representanter för stat och kommun mfl.

Jannike Grut från Moderna Teatern ledde samtalet och hennes sidekick Elin Klinga från Dramaten fick bland annat följande uppskrivet på blädderblocket:

Samarbete även kring ekonomiska risktaganden. Hur jobbar man med en publik? Vem recenserar när teatern överskrider gränser? Värdet av processen. Fler formella mötesplatser.

Alla var överens om att man redan samarbetar bra på olika sätt. Det finns mötesplatser där man bedriver gränsöverskridande samtal och samarbeten omkring produktion.

Vad som saknas är ett bredare offentligt samtal. En kulturpolitisk dialog mellan kulturutövare och producenter, institutioner, bidragsgivare och utominstitutionella producenter.

En dialog där etablerade möter oetablerade, yngre möter äldre, det traditionella möter det nya. Där man möts över yrkeskategorier för erfarenhetsutbyte omkring skapandeprocesser och ekonomisk och administrativ organisation.

Ett samtal där man möts och talar om nya strategier för en ny tid. Både konstnärliga och produktions-/organisatoriska strategier.

Ett kontinuerligt återkommande samtal med syftet att stärka Scen|Konsternas positioner i samhället genom att erfarenhetsutbyta med varandra, publiken och med människor från andra branscher än de konstnärliga.

Samtalet har sedan fortsatt under titeln Mind the gap – nya strategier för en ny tid. Senast arrangerades ett seminarium på Södra Teaterns Kägelbana i Stockholm och nu går turnén vidare till Lund och Kulturmejeriet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s